Att behålla lugnet i storstaden

Det är många som tror att de som bor i storstäder är personer som är elaka, inte bryr sig, eller inte har någon empatikänsla. De har ingen tid för andra människor. De tror de är bättre än alla andra och är ytliga. De gånger jag har varit utanför Stockholm har jag många gånger mött dessa fördomar och fått kommentarer som ”jävla stockholmare!” eller ”det är bara för att du är från Stockholm”.

Är människor utanför storstäderna, eller utanför Stockholm specifikt, så olika? Har inte befolkningen utanför huvudstadens portar också drömmar, ambitioner, familjer, intriger, problem, relationer, och allt som hör till en människas liv? Jo, så är det. Men den stora skillnaden är väl att Stockholm är Sveriges huvudstad och det kan bli stressigt att leva här. Det är inte alla som klarar av det, särskilt inte ifall man kommer från landet. Jag själv skulle aldrig välja att leva utanför Stockholm då det här är mitt hem och kommer alltid att vara, men visst, jag känner ibland att lugnet kan svikta här också.

Att träffa nya människor är ett helvete. Att visa någon form av svaghet eller känslor är inget du borde göra om du vill lyckas med det du gör. Vart man än vänder sig så springer folk åt olika håll och stannar aldrig upp för att ”smell the roses” så att säga.

Fler och fler vänder sig till metoder som yoga för att stressa ner. Ett yogapass direkt efter jobbet kommer ju lösa alla dina problem, eller hur? Eller att träna, dricka en massa juicer för att hålla sig nyttig, låtsas tycka att sjögräschips är gott för det är den senaste trenden att äta nu för att bygga upp en fasad av att vara lycklig i storstadslivet när vi alla egentligen skulle må som bäst att åka ut till vår moder natur och vila upp oss ordentligt. Och då menar jag inte Skansen eller Humlegården, utan riktig natur utanför stadens buller.

Helt seriös, att behålla lugnet i Stockholm är en kamp ibland, och jag känner många gånger att det krävs mer än att trycka i sig kontroversiella kosttillskott som CBD-olja till varje måltid för att göra detta. Så, vad kan du faktiskt göra för att behålla lugnet? Vad gör jag?

  1. Andas! Ja, det låter väl uppenbart att andas, det gör vi ju faktiskt hela tiden. Men stanna upp och ta ett djupt andetag och känn efter hur det känns i kroppen ibland. Jag brukar till exempel ta mig upp på Örnsberg och bara ta några djupa andetag när jag är uppe på toppen. Fantastisk utsikt också över vackra, men stressiga, Stockholm.
  2. Håll kontakten med dina nära och kära. I en så stor stad som Stockholm kan det kännas rätt ensamt ibland, försöker därför att ha kontakt med din familj och vänner. Det magiska med teknologin idag är ju att sociala media existerar och att hålla kontakt med folk är rätt enkelt. Särskilt underlättande är det då många i min omgivning nu har barn och familj, eller har flyttat utanför Stockholm, så då är det lätt att bara gilla någon bild på Instagram ibland för att hålla kontakten.
  3. Gör något varje dag som gör dig lugn. Det kan vara vad som helst som att läsa en bok, färglägga i en målarbok, ett yogapass eller som jag som gärna kollar runt på lite olika streetart både ute i staden och online.
  4. Sluta stressäta! Var och varannan människa som springer runt i staden håller samtidigt i en flottig kebabrulle eller en halvt nyttig juice från 7eleven – vi har inte tid att sätta oss ner och äta längre. Jag har verkligen försökt att sluta äta på språng, och jag känner att jag känner mig mycket lugnare av att sätta mig ner och faktiskt ge mig typ 20 minuter för att njuta av min måltid.

Detta är det som jag gör för att klara mig i Stockholms rentav stressiga helvete ibland. Stockholm, du är för alltid i mitt hjärta, men ibland kan du vara en riktig kärring.