Vad är streetart?

Det talas många gånger om streetart och då är det många som ser detta som ett ord som skulle stå för enbart graffiti. Visst kan det många gånger vara sant, men det är absolut inte allt som kan falla under streetart. Här handlar det om ett brett begrepp som sammanfattar allt som kan vara en konstart och utförs på gator i städerna. Helt plötsligt kan det då även handla om uppträdanden, där olika människor på egen hand eller i grupp utför något som andra uppskattar. Många gånger är det också tyvärr så att streetart oförtjänt hamnar under något som anses som illegal verksamhet. Detta hör då också många gånger till graffiti, men i det fallet handlar det om otillåten skadegörelse.

När streetart utförs som ett uppträdande kan detta då exempelvis handla om mimkonsten. Här gäller det då ett uppträdande där någon försöker att enbart med sin kropp få folk att se olika saker som egentligen inte finns, eller helt enkelt rör sig på ett sätt som är underhållande. Ibland kan detta då leda till förvecklingar. Om du som förbipasserande ser någon som ligger helt stilla under lång tid, kan detta då ses som ett uppträdande. Närmare bestämt är det en typ av performance art, som är en väldigt frigjord form av teaterkonst. Denna person kan också vara i behov av hjälp. Här kan det röra sig om ett hjärtstillestånd, och då kan det vara bra att ha en hjärtstartare tillhands. Idag är det alltför många som bara vandrar vidare och inte ser problemet eller vill hjälpa till.

Det kan vara svårt att veta om man ska ingripa eller ej. Performance art har olika syften beroende på vilken typ av uppträdande det är, och oftast nämner inte artisten/konstnären på förhand vad det är som sker, och vad vi, publiken, förväntas göra. Kanske ligger personen på marken, livlös, för att få folk att agera? Eller är det ett sätt att belysa hur osynlig man är mitt i mängden av alla människor?

Att se skillnaden på uppträdande och en person i behov av hjälp

När du är den som ofta ser uppträdanden på gatorna i din stad vet du hur detta ser ut. Om du däremot är en turist på besök och inte är van vid detta, kan det vara så att du inte ser skillnaden. I vilket fall som helst är det alltid värt att agera oavsett om du är osäker på om det är en form av streetart eller ej. I värsta fall har du stört en typ av föreställning, i bästa fall har du faktiskt räddat livet på någon – i värsta scenariot är det ett pris du gärna får betala, eftersom man inte kan sätta ett pris på ett människoliv lika enkelt som man kan värdera en föreställning på stan.