Stockholms street art

För att tydligt reda ut vad street art är för något, bör man på en gång räkna bort alla de “taggar” och småklotter som man ser överallt i staden. Tunnelbanor och murar faller gärna offer för denna typ av kladd, för det är precis det de är, kladd.

Street art däremot är något helt annat. Visst kan det fortfarande vara så att man bestämmer sig för att måla sitt “kännetecken”, men konsten är på en betydligt högre nivå. Stockholm kryllar av mängder med fina skapelser, men tyvärr anses det fortfarande som skadegörelse och många verk får inte vara synliga länge.

Intresset är dock stort och många kulturskolor och andra föreningar stöttar ungdomars hobby av att måla. Under lagliga och kontrollerade former får ungdomar möjlighet att uttrycka sig, på väggar eller plank som är specifikt uppsatta för detta ändamål.

Något som är riktigt fantastisk är att staden har en helt egen festival för just street art. Festivalen kallas Stockholm Urban Art och här har man möjlighet att se några av Sveriges mest kända konstnärer live. Utöver detta får man själv testa graffiti och man kan köpa sprayburkar på plats.

Trots mitt stora intresse har jag inte varit där allt för många gånger, men eftersom det anordnas årligen, ska jag ta mig iväg snarast möjligt. Besök länken för mer information http://stockholmstreetfestival.com/archive/graffiti-2016